Не искам да ходя на детска градина!

Малчуганът не иска да ходи на детска градина – това е проблем за много родители.

Сподели публикацията

Малчуганът не иска да ходи на детска градина – това е проблем за много родители.

Отказът обаче е напълно разбираем – няма как смяната на комфортната и добре позната семейна среда с чужда и напълно непозната да не даде своето отражение върху поведението му.

Дори и да е посещавало ясла до този момент, възможно е мъничето да се нуждае от период на адаптация в новата среда. Този период е индивидуален – от няколко дни до няколко месеца. Много често именно промяната на средата е основната причина за плача сутрин и категоричния отказ на дребосъка да ходи на детска градина.

Причина за този отказ обаче може да бъде и прекалено силното чувство за привързаност към майката. Това се случва, когато детето е силно ограничено в семейната среда и по-рядко общува със свои връстници. В такъв случай адаптацията при него ще е по-трудна, липсата на приятели в детската градина ще го накара да се чувства изолирано и отхвърлено, а това ще засили нежеланието му да ходи там.

Ако детето не може да се справя само с обичайните занимания – преобличане, ходене до тоалетна и т.н., то вероятно ще усеща разликата между себе си и останалите деца, които успешно ще се справят с всичко това. Това също може да доведе до отказа му да посещава градината.

Други възможни причини – ако малкото човече усеща силно липсата на майка си (която винаги е ангажирана), то може да започне да се преструва на болно, за да не ходи на детска градина, а вместо това мама да се грижи за него.  Ако в семейството се роди бебе, по-голямото дете може да усеща ревност, че докато е в градината, мама е у дома с него. Възможно е да не желе да се приспособи към новия режим, ако този у дома е бил твърде различен – ако е имало свободата да избира в колко часа да се храни, или да спи. Не е изключено също така и малчуганът да е станал свидетел на лошо отношение на учител в детската градина, макар и насочено към друго дете.

Как да помогнете на детето да се адаптира по-бързо към новата среда?

Обяснете му, че всеки от родителите има своите ангажименти,  то – също. Успокойте го, че това не е изоставяне, а начин да  се запознае с други дечица, с които да играе през деня. Опишете детайлно заниманията му в детската градина и му кажете, че след приключване на последното вие ще сте там, за да се приберете заедно у дома (няма да ви разбере, ако му кажете конкретен час).

Говорете с него. Нека ви разказва за своите преживявания в детската градина, за начина, по който се чувства там. Насърчавайте го да рисува всеки ден нещо ново и да ви разказва какво изразява рисунката. Откликвайте на емоциите му, нека то да знае, че вие го разбирате. На свой ред кажете и вие как се чувствате. Всичко това ще помогне на всеки от двамата да разбере другия, а по този начин и да се справи по-лесно със своите „негативни” чувства и да си даде шанс да продължи напред не толкова обременен от тях.

Позволете му да си вземе своята любима играчка в градината. Това ще му помогне да се почувства по-свързано с дома и не толкова самотно. Бихте могли дори да използвате тази играчка като средство, чрез което детето ще назовава емоциите си. За децата е по-лесно да говорят за чувства и преживяванията си чрез някой друг. Именно тази играчка можете да използвате и за да разигравате малки сцени, свързани с детската градина и положителните емоции, които могат да бъдат изпитани там. Например: как любимата му играчка си намира приятели, как прекарва времето си в градината. Можете да включите в сцените и другите играчки, които заедно ходят там. Това ще окаже влияние на адаптацията на детето.

Насърчавайте активността му – запишете го на спорт и/или изкуство. Голяма част от градините предлагат тази възможност. Това не само ще го разведри, но и ще окаже влияние върху развитието му занапред.

Постарайте се сбогуването сутрин да е максимално кратко. Колкото по-дълго е, толкова по-тъжно ще става детето.

Важно е също така и да поддържате добра връзка с учителите в градината. Така не само ще можете да видите поведението на детето си отстрани, но и ще засилите доверието си към тях. Именно доверието в екипа, на когото поверявате детето си, е ключът към вашето вътрешно спокойствие.

Мнение на специалиста
Теодора Пампулова, детски психолог

Родителят може да „подготви“ детето за това, което го очаква в детската градинка, предварително – като му разказва хубави неща за нея, свои интересни спомени. Могат заедно да разгледат сградата и двора с детските катерушки, да се запознаят с учителката, да потърсят има ли приятелчета, записани в същата група, и т.н. Хубаво е детето да вземе участие и в пазаруването на необходимите дрешки, пантофки и раничка. Колкото повече мъничето е заето с позитивни дейности, свързани с предстоящата детска градина, толкова по-спокойно ще бъде то, когато започне да я посещава.

Автор: Нели Средкова
Източник: сп. Кенгуру