млечна кухня

Седмично меню за 17 юни - 21 юни 2024 г.

Нашата Млечна кухня е:

Здравословна

Пълноценна и балансирана, изчислена калорийно според възрастта на детето.

Разнообразна

Ястията са разнообразни и включват всички необходими за възрастта хранителни продукти. С нашето меню ще бъдете спокойни, че детето Ви ще се храни пълноценно, а Вие ще имате малко свободно време, вместо всеки ден да измисляте и приготвяте различно тристепенно меню.

Прясно приготвена

Ястията се приготвят в деня на издаването им. Винаги използваме свежи, пресни и качествени продукти.

Вкусна

Неповторимият вкус на нашите гозби се дължи не само на полезните продукти в тях, но и на дългогодишния професионален опит, старанието и любовта, с които нашите готвачи я приготвят за децата.

Услугата

Детска млечна кухня към ДГ „Май“ гр. Кюстендил предоставя храна за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст при спазване на нормативните изисквания за приготвяне и съхранение на храна, регламентирани в Наредба № 26 от 18.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях на Министерството на здравеопазването (Наредба № 26 от 18.11.2008 г. на МЗ). Доставката на хранителни продукти за нуждите на млечната кухня се извършва на база сключени едногодишни договори за доставка на хранителни продукти по изискванията на Закона за обществените поръчки.

Продуктите

Целогодишно при приготвяне на храната се ползват различни меса, риба, пресни яйца, мляко и млечни продукти по БДС, пресни или замразени зеленчуци, съобразно сезонната наличност на хранителните продукти. Не се допуска използването на оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, маргарин и други подобни съставки.

Технологии на готвене

Ястията се приготвят чрез щадящи технологии (предимно варене и печене, БЕЗ пържене), с малко сол и подправки. Месото е смляно, а плодовете и зеленчуците – настъргани.

Меню

Седмичното меню се изготвя от технолог и е базирано на сборник „Рецепти и ръководство за здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст“, съобразено е с Наредба №2 на МЗ от 07.03.2013 г.

Заявка

За да използвате услугите на нашата Млечна кухня, трябва да подадете следните документи в канцеларията на детската градина:

Такса

Дневният купон за млечната кухня е на стойност 2.00 лв.*
Купоните се купуват на седмична или на месечна база от канцеларията на детската градина.
Храната се предоставя 5 дни в седмицата.

* Таксата за детска кухня се определя в зависимост от стойността на вложените хранителни продукти, но не по-малко от 2.00 лв. дневно (съгласно чл.42, ал.1 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил).

Адрес на кухнята

Кухнята се намира в сградата на ДГ „Май“, но има отделен вход откъм ул. Георги Цариградски.