Детето и куклите

Куклите са изключително важни за когнитивното развитие на детето.

Сподели публикацията

Играта заема изключително важно значение в живота на детето още от самото му раждане. Първоначално новороденото бебе играе предимно с ръцете и крачетата си. Чрез играчките то започва да изследва заобикалящия го свят, развива своите физически, социални, емоционални, интелектуални и езикови способности.

Имат ли пол играчките?

Случвало ли ви се е да видите как баща взима от ръцете на сина си розова количка с кукла бебе в него? Или пък майка, която нервничи, когато малката й дъщеричка си играе с багерче или воден пистолет? Възрастните сякаш са разделили играчките и предметите от света на детето на модели, подходящи само за момчета, и такива, създадени за момичета. Така, например, момченцата могат да си играят с коли, влакчета, багерчета, пистолети и войници, с инструменти. На момиченцата пък често биват купувани кукли, бебешки колички, кухненски пособия.

Възрастните често виждат в играта с „нетипични“ за пола на детето играчки заплаха за неговата/нейната сексуалност. Психолозите отбелязват, че няма установена връзка между използваните през детството играчки и сексуалните предпочитания и смущения през пубертета и зрелостта. Напротив, те дори съветват детето, независимо от неговия пол, да има достъп до богат набор от играчки и предмети. Най-добре е родителят да позволява на детето да има досег с всички видове играчки, без да го ограничава, тъй като чрез тях то опознава заобикалящия го свят.

С какво са полезни куклите за малките деца?

Куклите са изключително важни за когнитивното развитие на детето. За успокоение на шокираните татковци, играта на момчето с кукли може да помогне за по-лесното научаване на частите на тялото (за какво служат ръцете и краката, например), за различните видове дрехи и начините им за обличане и събличане, обуването на обувки. Когато преобличат куклите си, децата се научават по какъв начин се носят различните дрехи – бельото винаги е под панталонките, първо слагаме чорапите, после обувките и т.н. Куклите „могат“ да извършват различни действия – да тичат, да скачат, да се хранят, да плуват. Чрез тях малкото дете научава и смисъла на тези глаголи. Куклите са подходящи детето да овладее и първите си хигиенни навици – те често имат гребен, четка за зъби, гърне, хранят се с лъжичка и т.н.

Куклите са единствените играчки с доказан положителен психологически ефект – използват се от родители и терапевти за подобряване на отношенията в семейството, за създаване на доверие, отговорност и доброта. Често те са уместни и за предразполагане на детето към появата на по-малко братче или сестриче. В този случай то може да храни и дава вода на куклата, да я къпе, разхожда и завива, както би правило с новия член на семейството.

Допълнителните аксесоари, които често се продават в комплект с куклата – кухни, кола, колело, домашни любимци и други, пък помагат детето по-лесно да овладее причинно-следствените връзки между предметите и действията с тях. Така чрез играта то ще научи, че ако яденето е на котлона, това е топло и не бива да се пипа.

Има и кукли за момчета – Спайдърмен, Супермен са създадени именно, за да могат момчетата също да играят с кукли.

Как да изберем подходяща кукла за дете под 5-годишна възраст?

  1. Куклата трябва да е с приветлив вид и с правилни пропорции на тялото. Моделите тип зомби не са подходящи. Макар да са модерни, на подсъзнателно ниво те създават у детето страх от хората, повишават тревожността, свързват се с лошото.
  2. Изражението на лицето също е от значение. Изследване сред деца показва, че те реагират положително на усмихнати човешки лица и се притесняват от такива, чиито емоции не разпознават, или изразяват гняв и болка.
  3. Материалите, от които е изработена куклата, трябва да са естествени и качествени. Тя трябва да е напълно безопасна – без малки частици, които могат да бъдат погълнати, натикани в нослето и т.н.
  4. Хубаво е куклата да има аксесоари, с които детето да борави. Имайте предвид, че малките деца предпочитат тя да може да бъде съблечена, когато си играят с нея. Психолозите обясняват този понякога плашещ родителите факт с начина, по който малчуганът възприема голотата. За хлапето тя е нещо съвсем нормално. Затова предпочита куклите да са без дрехи, но с удоволствие ще ги облече, за да ви покаже, че може да борави правилно с дрешките.
  5. Прекалено ярките цветове привличат, но и объркват мъниците. Изберете кукла, която да не е твърде цветна.
  6. Куклата трябва да може да се почиства лесно – все пак често ще се цапа.
  7. За най-малките деца са подходящи меките кукли от плат, които могат да бъдат слагани и в количката, и в креватчето на бебето, без да му създават дискомфорт.

Децата често се привързват най-силно към играчките, които имат човешки черти, което е напълно обяснимо в психологията. Точно заради това куклите са предпочитани от малките човечета и имат доказан положителен ефект върху детското развитие. Те са едни от най-старите играчки в света. 

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог
Източник: сп. Кенгуру