Сърдито дете – как да му помогнем?

Детето лесно изпада в лошо настроение и отказва всичко, което предложите? Как да подходите?

Сподели публикацията

Вашето дете не обича промените? Трудно се адаптира към новите условия? Лесно изпада в лошо настроение и е настроено негативно към всичко, което му предложите? Е, може би мъничето е с онзи характер, определян с една дума като „труден”. Запомнете, че всичко това може да се случи на всяко десето дете. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат по-добре дa се справите с ежедневните несгоди, ако и вашият малчуган е от онези с по-специален характер.

1. Много ясно формулирайте очакванията си от него
Не изпадайте в нервни кризи и прекалено дълги и досадни обяснения, за да го успокоите. Просто кажете ясно на детето какво очаквате от него, като не забравяйте да обясните кратичко защо това е така.

2. Оценявайте подобаващо успехите му
Преди всичко обръщайте внимание на това, което го вълнува най-много, и покажете, че вие също се вълнувате не по-малко. Опитайте се да му подсигурите ситуации, в които да има възможност да направи нещо само. Например можете да му купите глина и то да направи своя първи шедьовър на изкуството. Похвалете го и му покажете, че се гордеете с него – по този начин, виждайки одобрението, ще го стимулирате да опита отново да направи нещо, за да ви зарадва.

3. Избягвайте да сравнявате
Никой не обича да бъде сравняван с другиго. Винаги ще съществуват хора, които са по-добри от нас в нещо. Ето защо опитайте да окуражавате индивидуалността на своето мъниче, като не забравяте да му помагате в трудните моменти. Ако то усеща, че го подкрепяте, ще се справя много по-лесно.

4. Старайте се да му отделяте повече време
За детето са важни моментите, в които вниманието ви е ангажирано само и единствено с него – без включен телевизор, без ежедневните домакински задължения, сред които то се чувства някак си между другото. Не е нужно да правите нещо специално – можете просто да седнете до него и да го изслушате.

5. Не използвайте физическа сила
Това няма да доведе до нищо положително. Даже напротив, ще постигнете обратното – детето може да се затвори в себе си или просто да ви прави на инат и в един момент да му е все едно дали ще бъде наказано или не. Всяко дете има нужда да бъде обичано и това да му бъде показвано. Това не е никак трудно, просто трябва да го осъзнаете.

6. Действайте бързо, говорете бавно
Виковете и наказанията само ще влошат положението. Когато има конфликтна ситуация, можете просто да отклоните вниманието на детето от повода за избухването му, като ангажирате вниманието му с нещо различно. Повярвайте, това понякога върши чудеса.

7. Обърнете внимание на неговите положителни черти
Става дума както за вашите такива, така и на детето ви. Хората са казали, че личностите, които съумяват да се концентрират върху силните страни на характера си и върху онова, което им се отдава най-добре, постигат в живота най-големите успехи. Запомнете, че никой не е идеален – вие също.

8. Намерете златната среда
Понякога това може да означава да отстъпите, а понякога ще ви се наложи да сте твърди и да отстоявате своето. Имайте предвид, че вие сте тези, които определят правилата и кога те могат да бъдат нарушавани.

9. Научете се да прощавате
Разбирателството, търпението и състраданието са най-добрите съветници в трудна ситуация, така че им се доверете и няма да съжалявате.

10. Потърсете помощ от другите
Говорете с други родители, попитайте ги те как се справят. Не се отказвайте и в един момент ще успеете да се справите. Всички родители правят грешки и всички ние имаме достатъчно време, за да ги поправим.

11. Погрижете се за собствените си нужди
Запомнете, че безрезервното отдаване и пренебрегването на собствените нужди не води до нищо добро в бъдеще.

12. Помнете, че движението носи радост
Старайте се да оставяте детето да играе колкото се може повече на чист въздух. По този начин в тялото се отделят ендорфини, които, както е известно, намаляват болката и стимулират щастието.

Автор: Нели Христова
Източник: сп. Кенгуру