Избирам лявата ръка!

Ако детето Ви е левичар, не се притеснявайте, не го съдете и не настоявайте да използва дясната ръка на всяка цена, само защото вие така сте решили.

Сподели публикацията

Неоспорим и добре познат факт е, че лявата лъка по нищо не отстъпва на дясната.

Затова ако у дома си имате мъниче – левичар, не се притеснявайте, не го съдете и не настоявайте да използва дясната ръка на всяка цена, само защото вие така сте решили.

Използването на лявата ръка като водеща е генетично обусловено и се среща при около 10% от хората. При останалите 90% водеща е дясната ръка. Много рядко левичарството може да се дължи на по-слабото развитие на лявото полукълбо на мозъка в най-ранно детство – частта, която отговаря за дясната половина на тялото.

Как започва всичко?

Първите признаци на доминирането на дясното полукълбо на мозъка на бебето могат да се забележат още в края на първата годинка от живота му. Лесно ще забележите например, с коя ръчичка се подпира, като се опитва да се изправи, в коя държи лъжицата, докато се храни, или с кое краче рита топката, докато играе. В такива случаи преди да поеме от вас това, което му подавате, спокойно можете да пробвате да смените посоката и да насочите предмета към другата ръка. Ако детето въпреки всичко протегне лявата, не настоявайте, а се съгласете с него.

Повторен опит за промяна можете да направите във възрастта около 2 годинки. Тогава детето най-вероятно ще прояви интерес да рисува. Опитайте да му подадете молива в дясната ръка, но ако откаже, не упорствайте, а го оставете да твори така, както му харесва.

През следващите години признаците, че детето ще използва повече лявата си ръка като водеща, ще стават все по-очевидни. То ще рита с левия крак, ще подава лявата ръка за поздрав, ще наднича с лявото око през ключалката. Обикновено на около 5-6-годишна възраст със сигурност ще стане ясно коя ръка ще бъде водеща – лявата или дясната.

Не драматизирайте!

И така, ако вече сте убедени, че детето е левичар, се успокойте и не драматизирайте. Дори и много да ви се иска да промените нещата, не го правете. Запомнете, че тук господства мозъкът и това, че детето използва лявата си ръка за водеща, не е проява на каприз, нито на инат. 

Ефектът от насилствена промяна може да бъде неприятен за едно малко дете и може да се отрази пагубно на неговата памет, концентрация, реч, да създаде трудности в писането, четенето и не на последно място да докара невроза и психологически нарушения.

Какво може да бъде от помощ?

  • Намерете място на настолната лампа и я поставете така, че да не хвърля сянка на ръката, с която детето пише или рисува.
  • Купете специално създадените моливи, химикалки, маркери, ножици и острилки. На пазара вече съществуват достатъчно такива аксесоари, улесняващи работата с лявата ръка.
  • Покажете на детето как да разположи тетрадката, докато пише, за да е удобно. Така горният й ляв ъгъл трябва да бъде насочен леко нагоре и наляво, а противоположният на него ъгъл – надолу и надясно.
  • Помолете за разбиране в детската градина или в училище. В началото детето може да пише по-грозно, но това не бива да ви притеснява и да става повод за критики и натяквания от ваша страна. Добре би било, ако е възможно детето да седи на една маса с друго дете, което пише с лявата ръка, за да не си пречат взаимно. Ако това е невъзможно, помолете да заеме лявата половина на чина.

Известни личности, за които лявата ръка е водеща, са: Луи XVI, Рамзес II, Махатма Ганди, кралица Виктория, Джон Кенеди, Леонардо да Винчи, Ханс Кристиан Андерсен, Микеланджело, Ницше, Аристотел и още много представители на науката, изкуството, технологиите и политиката.

Автор: Нели Христова
Източник: сп. Кенгуру